maandag 31 oktober 2016

Reis met ons mee door de Filippijnse keuken!

De Filippijnen is door de eeuwen heen een handelsnatie geweest. Dit heeft invloed gehad op de Filipijnse cultuur en geschiedenis, maar wat is nu eigenlijk de Filipijnse keuken?
De verschillende invloeden zijn goed te merken in de zoveel verschillende soorten gerechten. Zo is er Adobo, een gerecht waarvan de naam afgeleid is van het Spaanse Adobado en die kan bestaan uit kip, varken, groente of zelfs zeevruchten gestoofd in azijn en knoflook. Een ander bekend gerecht is de Pancit noedels. Dit gerecht wordt bereid met lokale groenten en heeft duidelijke Chinese invloeden. Een andere kant van de Filipijnse keuken zijn de gerechten die verfrissing brengen zoals de Sinigang. Deze zure bouillon doet denken aan de zuidoost Aziatische soepen en stoof schotels die een verfrissende werking hebben bij het tropische klimaat. Daarnaast komen we ook de gebakken kip gemarineerd in knoflook en azijn en het traditionele gerecht Arroz Caldo. Samengevat is de Filipijnse keuken eigenlijk een verzameling van het beste uit de Aziatische keuken, alleen volledig aangepast naar de beschikbaarheid van de lokale groente en het vlees en vis uit de regio’s.
Iedere regio zijn eigen smaak
De Filipijnen is een eilandenrijk met maar liefst meer dan 7100 eilanden. De gebieden kennen een zeer uitgebreide keuze aan vis, vlees en verse groenten en fruit. De Filipijnse keuken is dan ook heel erg afhankelijk van de lokale producten, dit verklaart ook dat de receptuur per regio kan verschillen. Rijst is één van de belangrijkste componenten van de Filipijnse gerechten. De vlees- ,vis- en groenten gerechten worden hier vaak aan toegevoegd, en kunnen zowel gestoofd, gegrild of gekookt zijn. Wat wel opvalt is dat vooral zure grondstoffen zoals de Filipijnse Kalamansi (limoen) en azijn vaak gebruikt worden voor marinades en sauzen.

De Evolutie van de Filipijnse keuken
Tijdens de periode waarin de Chinezen veel handel dreven met Filipijnen was het natuurlijk onvermijdelijk dat er ook chinezen zich zelf gingen vestigen in de Filipijnen. Daarmee namen ze natuurlijk ook een gedeelte van hun keuken mee, alleen werd dit dan wel langzaam aan steeds meer aangevuld met groente en fruit uit de regio’s. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
Pancit : in China bekend als mihoen of noedels, Lumpia :  groente opgerold in eetbare vellen, Siopao : gestoomde gevulde broodjes bekend als bapao, siomai of dumplings.
Tijdens de Spaanse periode werd de Filipijnse keuken vooral beïnvloed door gerechten met Spaanse / Mexicaanse gerechten. De Spaanse keuken bracht weer hele andere kruiden en specerijen mee zoals de olijf olie, paprika, saffraan, ham, kaas, gekruide worstjes. Paella werd voor de Filipijnse keuken een feestelijk gerecht die werd bereid met diverse lokale ingrediënten, waarbij varkens, kip, zeevruchten, ham, worstjes en lokale groenten. Naast deze heerlijke hoofd gerechten zijn ook de nagerechten in de loop der tijd behoorlijk beïnvloed, enkele voorbeelden hiervan zijn:
Native Rice Cakes, Ensaymadas ( een op brioche lijkend brood met boter, kaas en suiker), Suman sa Ibos ( een op kleef rijst dessert in bananen blad, afgeleid van het Mexicaanse Tamal)
De Amerikanen hebben moderne invloeden gebracht, zoals het conserveren door middel van het vriezen, blancheren. De hamburgers, gefrituurde kip restaurants en grill restaurants zijn door de Amerikanen in de Filipijnse cultuur geïntroduceerd. In de loop van de tijd zijn er meerdere invloeden geweest die inmiddels het straatbeeld in Filipijnen hebben beïnvloed, enkele voorbeelden hiervan zijn: Sushi restaurants, Franse restaurants, Italiaanse keuken, Midden Oosten, Thais, Vietnamees.

Deze blog kwam mede tot stand door Toko4All, de online toko die gespecialiseerd is in Aziatische producten. Binnenkort zullen we via onze Facebookpagina ook recepten plaatsen van heerlijke Filippijnse gerechten in samenwerking met Toko4All.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten